Zašto (ne) kupovati kineske telefone?

Sigurno se sećate onih kineskih telefona koji su jedno vreme bili pravi hit jer su imali integrisan TV u sebi. Dizajn kao stari EI Niš TV, sa antenom koja se izvlači, ekranom (ne)osetljivim na dodir koji si trebao pritisnuti 15 puta da bi on skapirao šta je potrebno. Ovaj telefon bi vam napravio mnogo više štete nego koristi tokom upotrebe, osim ako ga niste kupili samo zato što je bio „COOL“..

Danas je ANYCOOL prošlost, ali su tu razni drugi proizvođači poput XIAOMI, MEIZU, DOOGEE itd.

E sad, ako posmatrate ove telefone kao što se nekad posmatrao ANYCOOL, sigurno ćete reći da su super.

Evo na primer Xiaomi Redmi Note 4… Kome su brojke bitne, biće oduševljen ovim uređajem.

Deca-code procesor, 3 giga rama, 13MP kamera, 64 giga memorije bla bla bla.

Sada, ove sve stvarno deluje fenomenalno. Po ovim specifikacijama, telefon bi trebao bez problema pokrenuti i Windows 7 sa sve Adobe CS6 paketom, ali neće. Prvo na šta treba obratiti pažnju je cena, jer nije realno da nešto što je ovako „nabudženo“ u Srbiji sa sve porezima, carinama košta 220 EUR.

Telefon će svakako raditi određeno vreme onako kako zamišljate, ali će nakon toga početi da koči, da se greje, ali to tek nije sve. Za ovu cenu, sigurno nećete dobiti premium kvalitet uređaja, tako da ćete vrlo brzo primetiti razne tragove po ekranu, kućištu telefona. Kamera od 13MP ne deluje baš kao da je 13 kada se fotke prebace na računar.

Još jedna jako bitna stvar kod ovih telefona je što vrlo često na primer podržavaju jednu LTE frekvenciju, tako da ćete i tu imati problema prilikom korišćenja, jer se može desiti da 4G imate samo u Beogradu, a da u drugim mestima nemate, a uređaj ste kupili baš iz razloga što vam LTE treba.

O problemima koji se u poslednje vreme dešavaju sa Google Play na kineskim telefonima nekom drugom prilikom 🙂 Ali se može desiti da imate super telefon koji ima funkcije kao Nokia 3310, samo sa kamerom.

Na našim prostorima treba razmišljati i o servisu. Super, imate 2 godine garancije kada kupite uređaj, ali će taj uređaj ovde biti mnogo teže popraviti nego na primer Samsung ili HTC.

Ako ste već za Android, bolje je kupiti Samsung, HTC ili neki drugi brend sa „slabijim“ performansama, koji će raditi i nakon mesec dana 🙂

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed