Zašto mi Facebook traži ličnu kartu?

U poslednje vreme se pojavilo dosta objava na Šećerbergovoj mreži vezanih za ovaj naslov gore. A na tim objavama ima još više komentara u fazonu „Niko ne sme da ti traži ličnu“ i ostalih gluposti, pisanih uglavnom od ljudi koji veruju da je fejbuče čitav internet i da dalje od te mreže nema ništa.

Zašto ti Fejsbuče traži ličnu kartu?

Pa može iz više razloga, a ispod su samo neki od njih:

 1. Da se uveri da si to stvarno ti – Ako ti je na primer ime na fejbučetu bilo Hakuna Matata, a budimo realni, zoveš se Goran, onda će ti tražiti da ime promeniš u lično ili da dokažeš da se stvarno zoveš Hakuna Matata, što bi bilo vr’!
 2. Ako postoje neuspešne prijave na nalog
  1. Pokušavaš na primer kao sivonja da se uloguješ sa pogrešnim podacima, a nemaš 2FA (Dvostruku zaštitu, za koju preporučujuem Google Authenticator aplikaciju)
  2. Ako neko sa neke lokacije pokušava da se prijavi na tvoj nalog
  3. Ako koristiš VPN pa si čas u Požegi, a čas na Boholu (joj kako mi nedostaje to mesto, šmrc)
 3. Ako objavljuješ stvari koje imaju veze politikom, širiš fake news, pa te neko peva (prijavi) Fejsbučetu ( itd itd itd
 4. Ako hoćeš da pokrećeš plaćene kampanje koje imaju veze sa politikom

Dakle, da skratim, postoji masa razloga zašto će tražiti neku vrstu dokumenta (koja od države do države može varirati), da se uveri da si to TI!

E sada, odakle Fejsbučetu pravo da ti traži to? Odakle mu pravo da ti zaključa profil i traži te podatke?

Pa kako da ti kažem, dobio je odobrenje od tebe. Na slici ispod, primetićeš 2 linka koja prilikom otvaranja profila zanemariš jer si u fazonu, YES, YES, NEXT, NEXT, DONE. U pitanju su uslovi korišćenja, a na čistom domaćem jeziku, ova slova iznad SIGN UP, kažu da otvaranjem profila prihvataš uslove korišćenja, obrade podataka, politiku privatnosti i sve što se nalazi u tim dokumentima, za koje legenda kaže da postoji osoba koja ih je do kraja pročitala. Jedan deo ovog teksta bi na dobardanskom jeziku glasio, nešto poput Može se desiti da ti zatražimo lični dokument kako bismo se uverili da si to stvarno ti.

Dakle, bez brige, sve je, što bi se reklo, po zakonu.

Bonus 1

U zavisnosti od države, Fejsbuče ima funkcije koje su dostupne ili nedostupne. Kapiram da nemaš pojma da recimo u Indiji postoji opcija koja se zove Facebook LOCK, a koja štiti mlade, a i one malo starije Indijke od mlađanih i matorih internet smarača,  tako što jednim klikom zaključava profil za sve koji im nisu prijatelji. Tako da kada odete na profil neke devojke koju biste smarali, na profilu piše da je zaključan. Cooool!

Bonus 2

Ako odeš recimo na svoj profil, pa na Settings and Privacy, pa Privacy Shortcuts pa u okviru opcije Your Facebook information klikneš na View or clear your off-Facebook activity, možeš videti koje aplikacije i sajtovi te „prate“ čak i kada nisi na Fejsbučetu!

Šta se zapravo dešava i kako te prate? Ove aplikacije i sajtovi koje vidiš, koriste Facebook Pixel, kako bi pratili aktivnosti na svojim servisima i onda ti servirali reklame. Da li je to loše? Ovde možemo raspravljati danima. Pitanje je iz kog ugla gledaš. Ako već moram da vidim neku reklamu (koje btw uz AdGuard ne primećujem), bolje da to bude nešto što me zanima, nego da mi iskaču reklame koje nemaju veze s mozgom.

Ovo ima i svoju lošu stranu hehe. Na primer kada mi se neko javi i kaže kako mu iskaču reklame za vijagru ili sajtovi za upoznavanje, a ta osoba to „niiiikad“ nije tražila, dovoljno je pogledati ovu opciju i videti da ipak to što kažu na ovom svetu nije istina 🙂

Dobra stvar, možete isključiti praćenje kroz ove aplikacije i sajtove.

Bonus 3

Čvrsto verujem da će „The next big thing“ biti mreža koja će pri otvaranju profila imati psiho test, test pravopisa i test inteligencije,  pa kad položiš, onda možeš da otvoriš nalog.

Pamet u glavu i PLAY IT SAFE!

3 komentara. Leave new

 • Wonderland
  08.04.2021 07:38

  Odlično! Još jedan razlog zašto su počeli da traže ID je suzbijanje botova kojih kod nas ima hiljade. Skoro su im i Tvitere gasili

  Odgovori
 • Ivica Jovanovic
  12.12.2021 13:29

  Neznam razloga zašto sam blok i zasta traže licne isprave kada sam im1 slao šta to želi Facebook ili Meta

  Odgovori
  • Ivica Jovanovic
   12.12.2021 13:33

   Imam uvek iskren profili
   i fotografijei nista ne krijem ali na D.M samo iskreni ispaštaju a laznjaci uzivaju

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed