Šta kada na računu za mobilni piše – Usluge drugih provajdera?

Ako ti se ovo nije desilo, sigurno znaš nekoga kome jeste. Prva pomisao, naravno, je da te mrežni operator krade. O čemu se radi?

Postoje 2 načina kako je moglo doći do ovoga.

  1. Sa Google Play-a ili sa nekog sajta je skinuta i instalirana maliciozna aplikacija koja u pozadini šalje poruke. Ti nemaš pojma da ona šalje te poruke, pa se iznenadiš kada ti stigne račun.
  2. Na nekom sajtu je ostavljen tvoj broj telefona – ovo ostavljaš kada hoćeš da skineš igricu, dodatak, da dobiješ rezultate za kladionicu (zar vi ljudi još verujete u ove dojave?) itd.

Dakle, nije operator kriv što ti koristiš telefon kako ne treba. Ali, svakome se dogodi greška.

Kako se rešiti ove napasti?

  1. Pošalješ STOP na broj sa koga ti stižu poruke i sačekaš par dana, proveriš stanje, vidiš da li je nastavljena naplata. (Može se desiti da ti naplate i tu STOP poruku, ali bolje jednom, nego XY puta)
  2. Hard reset telefona – briše sve podatke sa uređaja, uključujući i zaraženu aplikaciju. Pre ovog koraka, napraviti backup multimedie, kontakata (ako se ne sinhronizuju) itd.
  3. Ako ne uspe nijedna od pomenutih opcija i nastavi se naplata, odeš u najbližu poslovnicu svog operatera i tražiš zabranu četvorocifrenih brojeva. Ovo će definitivno rešiti problem, ali može napraviti novi. Ako blokiraš četvorocifrene broje, nećeš biti u mogućnosti da plaćaš parking SMS-om, da dobijaš izvode iz banke (ako koristi četvorocifrene brojeve) itd.

Dakle, pamet u glavu. Zaražene aplikacije su uglavnom igrice ili neke aplikacije koje deluju „kul“ a u pozadini prave gluposti 🙂

Ako ste Apple iOS korisnik, skidajte šta god hoćete sa AppStore-a jer Apple svaku aplikaciju proverava ručno i aplikacije se objavljuju tek kada se utvrdi da nema negativne funkcije. Do sada nisam čuo niti sreo osobu koja je imala ovakav problem na iOS-u (da nije rađen jailbreak), tako da ako imaš primer, piši.

Zašto provajderi ne blokiraju sve ove brojeve? Zato što brojeve ne koristi samo jedan servis, već ih može koristiti više, od kojih su neki legitimni, kao što su recimo poruke koje dobijate od Planeta sporta, WinWin itd.

 

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed