Šta je potrebno uraditi pre izrade sajta?

Tvoja organizacija / firma želi da razvije novi sajt? Imate određenu količinu parica koju ste spremni da potrošite? Kako to obično bude? Objavite poziv koji glasi ovako: Imamo 2k evrića koje smo spremni da damo za naš novi ultra kul moderan sajt. A spisak funkcija obično izgleda ovako:

1

Šta nam kaže ovaj spisak? NIŠTA! Klijent želi sajt koji nešto radi, još uvek verovatno ne zna šta treba da radi, ali ima 2k evrića. Ali činjenica je da ovako izgleda 95% oglasa na koje se mučeni programeri i dizajneri navuku.

Idemo dalje. Pošto je jako bitno da se na oglas jave ultra mega giga developeri , veštine koje se traže, obično izgledaju ovako:

Screen Shot 2016-06-01 at 7.57.26 PM

Šta nam govori ova lista želja?! Mučeni programer će morati da radi sve što klijentu padne na pamet jer se zaleteo na tih 2-3k evrića. Na ovakav oglas se obično javi masa ljudi koji uglavnom imaju znanje, ali kada nemaš jasno definisane ciljeve i zadatke, isti brzo odustanu ili se projekat završi na nečiju štetu.

Dragi moji drugari i drugarice, ako zaista želite sajt kojim ćete predstaviti svoj rad, potrebno je da u oglas napišete sledeće (samo delić stvari koje su bitne):

  • Da li se sajt redovno dopunjava sadržajem
  • Ko dopunjava sajt (Vi ili programer)
  • Koliko ima strana, koje su strane, šta ide na koju stranu
  • Broj dinamičkih strana (Strane koje se menjaju na osnovu unetog sadržaja)
  • Da li je sajt na više jezika / pisama
  • Da li je potrebno imati custom dizajn – ako jeste, ko radi dizajn?
  • Ako je bitno da sajt bude recimo u WordPress-u, a dizajn unikatan, onda dizajner mora kreirati temu za taj sajt, a ne da pošalje 3 slike i paletu boja (U tom slučaju dizajner je sranje, a programer će naplatiti duplo/troduplo više da to sranje koje je sranje „dizajner“ napravio pretvori u sajt.)
  • Navedite šta sve od sadržaja imate, a šta ne.
  • Koje specijalne funkcije sajt mora da ima (Interna baza, specijalne forme itd)
  • Da li je potrebna obuka za buduće administratore

Ovo su samo neke od stvari koje su bitne. To da li će programer koristiti neko od postojećih rešenja / dodataka ili će kreirati svoje, nije vaša stvar.  Vama je bitna samo jedna stvar – da sajt radi!

Ukoliko vam u sred rada padne na pamet da bi bilo super da sajt ima neku kul funkciju koju niste planirali, prvo pitate da li je to moguće, bez nametanja, jer nekad i „najmanje sitnice“ mogu da budu „pain in the ass“.

Svako ko pristane na izradu sajta, a da ne zna sve detalje unapred, verovatno nema pojma i samo mu je stalo da uzme parice. Postoji rešenje i za to, a zove se LOREM IPSUM i besplatne fotke. Dobijete sajt sa masom teksta i nekih bezveznih fotki, pa se slikajte sa njim.

Ne smarajte programera svakih 2 sata. Zamislite da vas donator svaki drugi dan pita kako napreduje projekat, šta ste danas radili, koje ste rezultate postigli. To baš smara i vrlo često programer može da kaže: „MORE M’RŠ I TI I TVOJIH 2-3K EVRIĆA, NE’Š TI MENE….“

Dakle, pre objaljvivanja poziva, jasno definišite šta je to što hoćete, prikupite sav materijal, setite se svih detalja koji su bitni. #samokazem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed