Kako i zašto ispadate glupi?!

Kako stalno idem na razne događaje, od onih koji se tiču omladinske politike, pa do onih koji su vezani za ICT, video sam na stotine prezentacija.

Preko 95% prezentacija ima jednu zajedničku stvar – SRANJE SU!

Bez obzira na to da li si direktor, student, neko ko traži novac za projekat, potrudi se da ne izgledaš glupo dok prezentuješ svoju ideju, rad, firmu – šta god! Postoji dosta teorija kako prezentacija treba da izgleda, ali glavno pravilo je: NE DAVI  NAS GOMILOM TEKSTA! Takođe, ako tvoja prezentacija sadrži 45 slajdova, to ne znači da si ti super i da si se potrudio, to samo pokazuje da nemaš pojma o čemu pričaš. Kada vidim razne direktore, menadžere, profesore #nekejakobitneface sa prezentacijama koje imaju teksta kao prvih 200 strana knjige Hari Poter i zatvorenik iz Askabana, Apple-a mi, mene bude sramota. A uz to mi bude i muka, pa mi treba vazduha. Više te ne gledam kao nekoga ko je jako pametan, već u mojim očima polako postaješ Toma diploma…

Ovde se nalazi nekoliko ključnih stvari koje će ti pomoći da oduševiš publiku svojom prezentacijom.

 

  1. MANJE JE VIŠE!!!

Screen Shot 2015-11-03 at 16.57.31

Koje posledice ovakav slajd ima? Pođite od sebe i onoga što vam prođe kroz glavu kad vidite ovakav slajd. Prva stvar koju automatski radite je čitanje slajda. Bez obzira na to koliko osoba koja prezentuje može biti zanimljiva, vi uvek možete čitati brže nego što on/ona može da govori. Više ne obraćate pažnju na to što taj neko priča, već čitate. Pogledajte oko sebe sledeći put, videćete da je svima pogled na platnu/ekranu.

Slajd treba da sadrži samo ključne reči koje će vas podsetiti na ono o čemu govorite. Uvek koristi veliki font, a kad kažem veliki – MISLIM BAŠ VELIKI! Publici je dovoljno 3-4 sekunde da pogleda slajd i da se fokusira na tebe koji prezentuješ.

2. Sve što imaš da kažeš stane u 10 slajdova.

Prvi slajd služi da se predstaviš. Na njemu se nalaze kontakt podaci, slika/logo. Ostalih 8 slajdova treba da nas ubede da je to što ti radiš super i da mi to treba da kupimo (ako je u pitanju prezentacija proizvoda). Poslednji slajd je uvek Q&A! Uvek publici pruži mogućnost da postavi pitanje.

3. Tamna pozadina – svetla budućnost!

Vreme je da prestaneš da koristiš belu pozadinu. Tamna pozadina te čini profesionalnijim. Takođe, smanjuje količinu svetlosti koju emituje projektor što znači da publici ne zamara oči, olakšava fotografima da te slikaju, olakšava dodavanje fotografija koje će izgledati lepo i bez ivica… Razlozi su beskonačni… Samo uporedi ove dve slike. Prva slika prikazuje slajd sa tamnom pozadinom, a druga slajd sa belom pozadinom. Koji vam je privlačniji?

Screen Shot 2015-11-03 at 18.12.54

 


 

Screen Shot 2015-11-03 at 18.18.25

4. Koristi slike. Dosta slika, prikaži ono o čemu pričaš kroz fotografije / ikonice.

Prezentacija treba da traje maksimum 20 minuta. Ako za 20 minuta ne uspeš da zainteresuješ publiku da ti postavi pitanja, nećeš ni za 40 minuta. Najbitnije je da ne ispadneš smarački kreten. Ok je ako je prezentacija loša, ako nemaš veštine, a traješ kratko. Ali ako si loš, a uz to me smaraš sat vremena, to ti neću oprostiti.

5. Pazina pravo pis? (Pazi na pravopis)

Sigurno si primetio/la pravopisne greške na prethodnoj slici. Jezivo, zar ne? Ako napraviš grešku, publika će se truditi da ulovi još neku, tako da i kada pročita tekst pre tebe, neće te slušati, već će čekati sledeći ispad.

 

Probaj da primeniš ovih par saveta i publika će umesto u telefone gledati u tebe tokom sledeće prezentacije.

Preuzmi primer prezentacije u PDF-u

 [icon name=“cloud-download“ class=““ unprefixed_class=““]

 

Q&A 🙂 [icon name=“arrow-down“ class=““ unprefixed_class=““]

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed