Neko mi hakov’o profil

Pomagaj Hakuna, neko mi hakov’o profil! Koga to zanima sa kim se ja dopisujem? Ko to hoće da zna šta ja radim? Ko je toliko zao da mi probija šifru? Kome ja to toliko smetam? Ljudi stvarno nemaju pametnija posla nego da meni hakuju profil…

Yeah, right… Došao sam na ideju da svako ko me pita da mu „vratim“ profil ode na block!

Dragi moji drugari, hajde da razjasnimo kako se „hakuje“ profil… Postoji nekoliko načina da vam neko otkrije šifru, a u 99,999999% slučajeva ste vi sami za to krivi jer:

 1. Stavite retardiranu šifru poput datuma rođenja
 2. Stavite retardiranu šifru poput imena dečka/devojke/mame/tate i svako ko vas poznaje za 5 minuta tu istu šifru otkrije.
 3. Logujete se na facebook gde god stignete, a velika je verovatnoća da je neki od uređaja koji ste koristili zaražen nekim logger-om pa tako sve vaše info odu nekom batici…

Ali dva ubedljivo najgluplja načina na koja dajete vaše informacije su:

 • Kvizovi
 • Mejlovi

Kada otvorim početnu stranu, najviše objava je: „Šta ćeš biti kad porasteš“ , „Pogledaj kako će izgledati tvoje objave za 15 godina“, „Vidi šta ćeš pevati za 20 godina“…

I onda vidite objave poput ovih ispod.

Screen Shot 2016-05-11 at 6.14.04 PM

Screen Shot 2016-05-11 at 6.14.16 PM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako funkcionišu ovi kvizovi? Oni vam traže da im odobrite neke akcije koje će vršiti na profilima. Nekad je to samo pregled vaše mejl adrese i liste prijatelja, a nekad je to mnogo više. Pod mnogo više mislim na to da kviz može tražiti dozvolu (koju vi svakako dajete) da objavljuje stvari na vašem profilu, a te stvari su obično kao na primerima ispod…

Screen Shot 2016-05-11 at 6.25.25 PM Screen Shot 2016-05-11 at 6.25.38 PM

 

Još jedan od načina da vas „upecaju“ je da prilikom pokretanja kviza morate da unesete vašu mejl adresu i lozinku. Ako to uradite, onda ne samo da ste glupi, nego vam treba zabraniti i korišćenje daljinskog.

Nikad, ali nikad ne ostavljate šifru nigde osim na glavnoj stranici. Autentičnost svih društvenih mreža možete proveriti jednostavnim klikom na katanac koji se nalazi u address bar-u.

Drugi najgluplji način na koji vam profil može biti „hakovan“ je mejl. Ni sam ne znam koliko puta sam na pitanje o mejl adresi dobio odgovor: „Ma nemam ti ja pojma, ja to samo za fejs koristim…“ Ali šta je još zanimljivije? Masa ljudi, među kojima si verovatno i ti koji/a čitaš ovo, uopšte nemaš mejl adresu. Da, baš tako. Ranije, dok sam imao vremena, radio sam bezbednosne provere profila u edukativne svrhe, gde sam ljudima pokazivao koliko su nezaštićeni. Bezbroj puta sam video da neko prilikom kreiranja profila stavi mejl adresu kao što je recimo ova: jovanajovanovic9455@gmail.com, a da tu adresu uopšte nije kreirao. Facebook ti dozvoli da se uloguješ, opominje te da verifikuješ adresu, ti pojma nemaš kako to da uradiš jer je nisi ni kreirao i to tako stoji. Onda dođe neko je nekad koristio net da pročita nešto, osim za facebook, sabere dva i dva i uradi sledeće:

 1. Ode na gmail, ukuca jovanajovanovic9455@gmail.com i vidi da adresa ne postoji
 2. Kreira adresu jovanajovanovic9455@gmail.com
 3. Ode na profil i resetuje šifru.
 4. Šifru dobije na mejl i možeš se pozdraviti sa profilom.

Ali kako se zaštiti od ovih stvari?

 1. Zajebi kvizove i objave poput navedenih i ne ostavljaj mejl i šifru gde god ti traže.
 2. Koristi verifikaciju naloga.  (Gmail aplikacija , Facebook aplikacija)

Evo recimo, moja šifra za Facebook nije promenjena poslednjih 5 godina i jako je glupa, ali svako logovanje sa nepoznatog uređaja ja moram da odobrim sa telefona.

 

Pamet u glavu and PLAY IT SAFE! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed