Koje sve resurse neprofitni sektor može koristiti besplatno

Nakon 10-ak godina istraživanja raznoraznih svetskih kompanija i njihovih povlašćenih usluga za neprofitne organizacije, konačno sam našao vreme da napravim kratku listu usluga i proizvoda koje OCD mogu koristiti besplatno.

Pre nego što počne lista, moram pomenuti ultimativni resurs dostupan organizacijama u Srbiji, a za koji je većina vas verovatno čula. Da, u pitanju je TechSoup, koji već godinama pomaže organizacijama da dođu do besplatnih usluga poput Google G Suite, AdGrant, Microsoft servisa, Adobe i mnogih drugih. Osim softvera, preko TechSoup-a možete naabaviti i razne hardvere poput laptop-ova, raačunara itd. Za više informacija o tome šta TechSoup nudi, pogledajte njihov sajt.

Ovaj tekst sadrži neke druge, možda manje poznate proizvode i usluge, bazirane uglavnom na web, koje vam mogu pomoći da skoro (ili potpuno) besplatno dođete do novog višejezičnog sajta, uz dodatak platforme za saradnju.

 

  1. Microsoft Azure za neprofitne organizacije vam daje 3.500,00 USD kredita na godišnjem nivou, za korišćenje Azure servisa. To znači da pomenutu cifru možete koristiti za kreiranje servera na kome će se nalaziti sajt, kao i drugi servisi koji će digitalizovati vaše poslovanje. Ovaj iznos je i više nego dovoljan da na primer postavite virtuelni privatni server od 16GB RAM memorije, sa procesorom od 4 jezgra i nekih 100GB prostora na SSD disku. Ako vam ove brojke i specifikacije ne znače ništa, uprostiću. Ovakav web server može da „gura“ web prodavnicu sa hiljadama proizvoda, a da ne oseti, onda zamislite kako bi radio sajt organizacije na njemu i šta još pored sajta možete da postavite. Negativna strana je što će vam za implementaciju i održavanje biti potreban neko sa dobrim znanjem oko podešavanja servera, kako bi sve funkcionisalo kako treba. Ono što je bitno napomenuti je da bi vas ovakav server na mesečnom nivou, koštao između 100,00 i 250,00 USD, u zavisnosti od toga kog provajdera odaberete i kakva je podrška, oprema.
  2. WHM & cPanel je najčešći kontrolni panel i svako ko ima svoj sajt se bar jednom ulogovao na cPanel, bilo da je u pitanju webmail, kreiranje nove adrese, neka vrsta optimizacije i slično. Ujedno je i najjednostavniji alat za hostovanje sajta. cPanel vam daje besplatnu licencu na neograničen vremenski period. Ono što je jedan od uslova je plaćanje administrativne takse u iznosu od 30,00 USD, mada je nama nikada do sada nisu tražili, a implementirali smo WHM u nekoliko neprofitnih organizacija. Licenca koju vam cPanel daje besplatno sadrži 5 naloga, što bi u komercijalnim uslovima koštalo 20,00 USD na mesečnom nivou.
  3. WPML vam daje besplatan premium (agency) paket, u okviru koga možete prevesti neograničen broj sajtova, što je odlično ako vaša organizacija kreira sajtove za projekte. WPML je najmoćniji alat za prevod WordPress sajtova. Komercijalna licenca, koju organizacije dobijaju potpuno besplatno, iznosi inicijalno 159,00 USD, uz godišnju obnovu u iznosu od 119,00 USD, tako da je ušteda i više nego očigledna.
  4. Mensch jednom godišnje raspisuje konkurs za neprofitne organizacije kojima je potreban novi sajt, te izabranoj organizaciji nudi potpuno besplatnu izradu sajta, uz konsultantsku pomoć oko implementacije gore pomenutih usluga. Osim besplatnih sajtova, organizacijama smo obezbedili i 50% popusta na sve usluge koje agencija pruža, a dovoljno je da se jave na hi@mensch.rs
  5. Google AdWords Okay, napravili ste sajt i sad je potrebno reklamirati ga. AdWords nudi grant od 10.000,00 USD mesečno, sa dnevnom potrošnjom od 333,00 USD, što je dovoljno da ne mrdate sa prve pozicije na Google-u. Procedura oko same integracije može biti malo konfuzna, no kada uđete u sistem, dovoljno je da se jednom mesečno ulogujete, osvežite kampanje i grant se automatski obnavlja svakog meseca. Samo se spremite na razne telefonske pozive ljudi koji će vas pitati da li ste udruženje mađioničara, da li lečite ljude od marihuane (da, to su pitali), gde da odnesu goluba koga su uhvatili. Uglavnom, može biti jako zabavno. Za AdGrant će vam biti potreban token, koji dobijate kada se validirate kod TechSoup ekipe.
  6. Workplace by Facebook je možda najjednostavniji alat za saradnju, baš iz razloga što je baziran na Facebook platformi, koju svi svakodnevno koristimo. Zamislite da imate Facebook samo za sebe i svoj tim, bez reklama, e to je Workplace. Osim interne komunikacije, izveštavanja, omogućava i među kompanijsku saradnju. Odlične bezbednose procedure, integracija sa Google servisima, konferencijski pozivi i još mnogo toga. Za neprofitne organizacije, Facebook nudi premium paket, potpuno besplatno. Inače, zanimljivo je da je Forca, organizacija u kojoj sam proveo dugi niz godina, bila prva u Srbiji koja je koristila ovu platformu, dok je još uvek bila u beta fazi.
  7. BONUS – Project shield je još jedan od Google servisa koji je posebno značajan za organizacije koje se bave medijima, proverom činjenica itd. Jednostavno, Shield čuva sajtove od DDoS napada i to je i više nego dovoljno objašnjenje zašto ga koristiti.

Sve ove alate i servise sam testirao, kako lično, tako i kroz rad u Forci, Mensch-u i oni su po meni must-have svake organizacije koja želi digitalnu transformaciju.

Da li koristite neke od ovih ili nekih drugih servisa? Kakva su iskustva? Pišite u komentarima ispod.

4 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed