Kako biti direktor/ka u Srbiji?!

Sigurno si se nekad zapitao/la kako da postaneš direktor/ka neke javne ustanove. To zapravo uopšte nije teško.  U par koraka saznaj kako to da uradiš:

  1. korak – učlaniš se u SNS (Oni su trenutno na vlasti, ali isti je princip ko god da dođe)
  2. korak – izlepiš najviše plakata ili eventualno doneseš najviše glasova stranci
  3. korak – postaneš direktor/ka

Ali šta kada sedneš u fotelju?! Sigurno se pitaš da li ćeš ti to moći, da li ćeš znati, da li ćeš polagati račune?!

Bez brige. Kada si direktor, na posao dolaziš kad ‘oćeš. Prva stvar koju uradiš – proveriš odakle sve ti lično možeš d’ uzmeš neke pare. Isplatiš sebi dnevnice za sve i svašta, putne troškove uzimaš i kada ideš na kafu, ideš na poslovne večere sa devojkom / dečkom, mužem / ženom…

Malo proste matematike. Imaš godišnji budžet od 120.000,00 RSD. Odvojiš mesečno za aktivnosti 10.000,00 RSD. 12 x 10.000,00 RSD = 120.000,00 RSD. Teško?! Jok b’ate. Dakle, ne brini da li ćeš znati. Račune nećeš polagati jer realno, živimo u Srbiji. Svi su kul sa svima. Najebaće neko iz administracije. Verovatno knjigovođa ili sekretar koji radi sve po tvom nalogu, za platu od 25k.

To što trošiš lokalne pare, a prstom ne mrdaš da doneseš nešto sa strane, to nema veze. Mi smo ovde generalno glupi, a pamćenje nas služi od doručka do ručka. Dovoljno je da PINK i RTS kažu da nam je povećana plata i odma’ na sve zaboravimo. Tako da, bez brige ortak.

E sad, to što bi moja Luna bila bolji direktor od 90% aktuelnih, to je druga priča. Kažu da je Bigl baš pametna rasa.

Luna gotivi granulice koje jede. Svaki dan dobija određenu količinu, ali više voli meso, jer ono, pas je.

Luna je skapirala da ako dnevno dobije 150 grama granulica, noću ogladni, pa mora da čeka do jutra. Vođena tom mišlju, ona preko dana skuplja hranu i sa drugih strana, ne koristi samo lokalne resurse. Malo šarmira tetku da joj da malo mesa, malo baku iz komšiluka, malo mene. I tako Luna po ceo dan jede hranu koju je našla sa strane, a posudica joj je uvek puna i nikad ne brine da li će imati hrane noću kada ogladni.

Kada bi direktori/ke radili ono što im je u opisu posla, pa kao Luna skupljali pare sa strane, mnogo bi nam bolje bilo. Ali kod nas se takvi teraju sa funkcija jer predstavljaju pretnju za parazite koji ne mrdaju prstom.

Ovaj tekst je ujedno i jedna najava.

Po zakonu o slobodnom pristupu infomracijama od javnog značaja, tražiću izveštaje o radu 2 sumnjiva JP iz Požege.

Jer ono, plaćam porez, pa mi se može…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed