Izgubljeni u mrežama

”Поштовани/а,
организација та и та, организује то и то, а финансира тај и тај у циљу спровођења тог и тог документа јер је то важно због тога и тога…” WHO GIVES A FUCK?

Da, ne verovali ili da, ovo je primer objave jedne organizacije civilnog društva. Ne jedne specifične, već većine organizacija.

Zanima me kada će organizacije shvatiti da predlog projekta, objava za sajt, dopis medijima, narativni izveštaj i objava na društvenim mrežama nisu ista stvar, već 5 različitih tekstova?!

Vodič za početnike – šta nikako ne raditi na društvenim mrežama:

  1. Poštovani/a: Lepo je poštovati svoje saradnike, donatore. Ipak, društvene mreže su drugo. Kao što im i naziv kaže – DRUŠTVENE (da, druženje, jeste, na to se misli). Komunikacija treba biti opuštena, posebno ako radite sa mladima. Spustite se na njihov nivo, pričajte njihovim jezikom.
  2. Svi detalji o donatoru su bitni! Zamislite sada da vam svako koga sretnete na ulici kaže: „Poštovani Petre Petroviću, ja Marko Marković sam krenuo u prodavnicu da kupim ‘leba i mleka od sredstava koje mi je dala moja majka Marija Marković, a koje je ona zaradila radeći u firmi Mensch D.O.O. na poziciji front end developera, u okviru projekta EmPower koji je deo programa jačanja kapaciteta bla bla bla…“ Da li je ovo stvarno bitno? Ne baš. Bitno je da u kratkim crtama objasnite šta ste sjajno spremili ili uradili. Koga zanimaju detalji – saznaće.
  3. Ljudi vole da čitaju! Yeah, right. Čak i ovi što se slikaju non-stop sa knjigama neće pročitati vašu super moćnu objavu u kojoj ste nam objasnili sve, od kosovskog boja pa na ‘vamo. Skratite! Kada napišete objavu, gledajte da bude kratka i jasna. Zainteresujte pratioce da kliknu na link ili vam postave pitanje.

Šta definitivno raditi na društvenim mrežama:

  1. Multimedia ✓: Umesto teksta, koristite fotografije. Lepe fotografije. To što ćete objaviti 300 fotografija sa događaja ne znači da vam je objava super, znači samo da ste lenčuga koju mrzi da pregleda fotke i odabere 10-15 najboljih. Realno, ne poznajem osobu koja je pregledala 300 mutnih fotki sa nekog događaja. Koristite video, animacije.
  2. Analitika ✓: Koristite Facebook Pixel, Google Analitiku, Bitly. Pratite ko, kada, zašto dolazi na vašu stranicu, sajt. Ovo će vam pomoći da unapredite vaše objave i zainteresujete više korisnika za kul stvari koje radite.
  3. Organizujte nagradne igre ✓: Umesto što ćete buuuuuuustovati svaku objavu i davati parice Marku Šećerbergu (Ovo će vam svaka fancy agencija savetovati d’ uradite da bi vas klepila za 20%), koristite usluge koje već imate ili u saradnji sa partnerima, drugarima, organizujete razne vrste poklanjanja. Jedan mali primer, stranica organizacije FORCA je za 5 dana dobila preko 1100 pratilaca na FB kroz samo jednu ovakvu akciju, koja je koštala 0,00 RSD.

Još samo jedna stvar. Objava za društvene mreže nije tekst sa sajta. Tekst za sajt se ne kopira iz narativnog izveštaja. Narativni izveštaj i predlog projekta se ne šalju medijima. Ako nemate parice za osobu koja bi radila ove stvari za vas, kontaktirajte  jer za organizacije imamo super ponude i dosta besplatnih stvari 🙂

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed