Godinu dana korišćenja Apple Pay servisa u Srbiji

Da li je u Srbiji moguće koristiti Apple Pay kao primarni metod plaćanja?!

Okay, ima nešto više od godinu dana, nego dok ja malo upeglam sajt, pa nađem vreme da napišem tekst, no, nema veze, da kažemo da je godinu dana.

Za ovih godinu dana, trudio sam se da što više koristim Apple Pay, a što manje fizičke kartice, što je rezultiralo time da već 5 dana ne mogu da nađem moju platnu karticu Erste banke, jer sam se potpuno odvikao od korišćenja iste, pa sam je verovatno negde zaturio, da tuguje u tami, dok je tehnologija gazi… Šmrc.

Prvo sam pokušavao sa raznim „izazovima“, poput onoga da jedan dan provedem u plaćanju satom / telefonom, pa 3 dana, pa više i na kraju shvatio da to nema poentu, jer je jedini razlog mog korišćenja platne kartice, onda kada moram do bankomata po koji dinar, da nekome nešto platim kešom, što se retko desi.

Ne znam za ostale gradove, samo znam da u Požegi, osim trafika (nisam siguran za sve trafike) i par manjih kafića, svaka radnja, restoran, autobuska stanica, železnička stanica primaju kartice, a ono što je u ovom slučaju važnije, svi oni imaju paypass terminale (beskontaktna plaćanja).*

Okay, da ne pišem o tome šta je Apple Pay, ako čitaš ovo, onda znaš o čemu se radi. Ono što je iznenađujuće je da mi se u Požegi možda 2-3 puta, u samom početku, desilo da me radnici na kasama zbunjeno pogledaju, pitaju šta je to, kada pružim ruku da platim satom, dok su se više čudili u većim gradovima, kao i u okolnim zemljama. Sada kako dođem do kase u radnjama u koje svaki dan idem, samo pruže terminal, ništa ni ne pitaju.

Ono što je meni najbitnije u celoj ovoj priči su:

 1. Lakoća plaćanja
  1. Na telefonu dva klika, FaceID i bip
  2. A na satu samo dva klika
 2. Bezbednost
  1. Nema ukucavanja pin koda
  2. Nema limita kao kod platnih kartica, gde na primer nakon 3.000,00 RSD traži PIN
  3. Uređaj mora biti otključan da bi se koristio Apple Pay
 3. Uvek dostupan novac kada mi je potreban
  1. Realno, telefon i sat su mi uvek pri ruci, odnosno na ruci, bukvalno, a jedno od ta dva uvek ima baterije 😀
  2. Uz novi iOS, čak i kada se isprazni sat, određeno vreme, kartica i plaćanje su mogući

Šta mi se dešavalo po drugim gradovima mogu da pišem danima, a uglavnom razgovori teku ovako:

Prodavac: To vam je XY dinara

Ja: Plaćam karticom (Ovo kažem samo da bi pripremili terminal, jer realno, da kažem Apple Pay, mislio bi da ga zajebavam)

Prodavac: Daj mi karticu

Ja: Evo je ovde. Pokažem na sat

Prodavac: E pa ne znam ti ja to, ne može to, bla bla bla.

Vrhunac je bio kada je žena u jednoj Dexy co radnji bukvalno bacila terminal kad sam pokazao sat i mislila da hoću da je prevarim i uzmem igračke za dž…

Šta misliš, da li je Srbija spremna za Apple Pay i druge inovativne metode plaćanja putem uređaja koji su non stop uz nas (telefoni, prstenje, narukvice, satovi)?

6 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed