Da li smo bezbedni?!

Dan nakon što sam pisao o besplatnim WiFi mrežama, otišao sam u jednu instituciju i ostao zaprepašćen… Ne bih da zvučim kao neki teoretičar zavere, ali mene ne brinu tamo neke strane obaveštajne službe i ostali, mene brinu ovi naši, ali ozbiljno…

Neću napisati koja je institucija u pitanju, ali evo šta sam video tamo..

Sedim sam u prostoriji 15 minuta i čekam jedno službeno lice da dođe na naš sastanak. Razgledam tako po prostoriji i pored raznih zanimljivih stvari, vidim plavo-bele žice razvučene po podu. U pitanju je telefonski kabl koji uopšte nema nikakvu zaštitu… Pogledam, kad ono kabl izlazi iz utičnice koja je na 20 centimetara od mene. Osim što je povezan sa velikom preciznošću (kao da se dete igralo) , tu se nalazi još nešto. Osim tog kabla, tu se nalazi i ADSL SPLITER. Svako ko je ikad koristio adsl, zna da je spliter povezan na glavnu telefonsku liniju, pre svih ostalih uređaja. Dakle, glavni razvodnik interneta u jednoj instituciji se nalazi pored mene, iz njega vire telefonske žice i LAN kabl koji sav deformisan ide na drugu stranu prostorije.

Prođe sastanak, ja izađem napolje, razmišljam kako sam mogao da postavim presretač koji košta 15 USD i da slušam razgovore, da se nakačim na njihov net i da pratim sve što rade.

Sutradan odem u istu inistituciju, samo par kancelarija dalje. Ljubazna devojka koja radi u toj kancelariji se javlja na telefon i koleginici govori šifru za logovanje u intranet.

Okeeeeeej.

Dakle, povežeš se na njihov net, automatski si deo mreže. Sa šifrom za njen intranet pristupiš svim podacima. Čak i ako ona kao zaposlena nema pristup svemu, neko od kolega ima sigurno. Na njihovoj si mreži, malo strpljenja i u roku od dan-dva imaš sve njihove pristupne podatke. Da li sam već napomenuo da je to institucija koja ima sve podatke građana? Ne, a? Od matičnog broja, adrese, pa do raznih drugih OZBILJNIH podataka. (Ako kažem kojih, shvatićete o kojoj instituciji se radi 😛 ) Što je još zanimljivije, ta institucija može da menja te podatke. #samokazem

Znate ono, kada ostavite auto sa ključevima dok odete do trafike, pa vam ga neko ukrade?! Šta vam kaže policija? Što ste ostavili auto na izvol’te?

Mene zanima šta bi bilo kada bi neko (Ja nisam zli čika 🙂 ) iskoristio glupost svih naših institucija koje imaju pristup našim podacima i napravio haos?!

‘ajde u 20 marki da bi odma’ bili naslovi u novinama „DRŽAVNI UDAR…“ , „STRANI PLAĆENICI…“ , „ALBANSKI HAKERI…“ , „KOME SMETA STABILNA DRŽAVA..?“

 

Šta mislite, da li smo bezbedni?!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed